Certificatul energetic – de ce este necesar si detalii despre cum il obtii

Certificatul energetic se impune atunci cand se realizeaza o tranzactie imobiliara, dar chiar si la inchirierea unui spatiu. Ce este acesta si cum se obtine?

Trebuie mentionat ca are legatura cu performanta energetica a unei cladiri. Un astfel de document este relevant pentru ambele parti, atat cumparator, cat si vanzator.

In timp ce unul stie clar ce tip de imobil, spatiu cumpara si cat de convenabil va fi din punct de vedere al performantei energetice, cealalta parte va sti si la ce prag financiar sa se opreasca, avand pretentii optime pentru pret, nici prea mare, nici prea mic.

Iata ce trebuie sa stii despre evaluari certificat energetic:

  • Un astfel de document include si detalii despre constructia in sine, despre instalatiile acesteia.
  • Aceeasi evaluare include si detalii despre eventuale probleme.
  • Un astfel de document este valabil timp de 10 ani.
  • Il vei obtine prin intermediul specialistilor in domeniu. Se numesc auditori energectici atestati. Acesta va cere si anumite acte pentru a putea sa isi desfasoare munca. Ti se va cere si: planul de incadrare a imobilului, cu specificatie despre punctele cardinale; planul de arhitectura si cele cu sectiuni longitudinale si transversale, cu instalatiile de incalzire si apa calda; un releveu pentru apartament, la scara de 1:100; ce consum de apa calda, apa rece si energie termica exista, precum si alte detalii ce tin de partile locuintei, de pereti, planseu peste subsol, etc.

Din punctul de desfasurare a evaluarii spre a se elabora un certificat energetic trebuie sa stii ca se va evalua cladirea in sine, la fata locului. Se va tine cont de detaliile de exploatare, se va incadra cladirea intr-o anumita categorie de performanta energetica, urmand ca solicitantul sa primeasca si certificatul in sine.

Pretul unui astfel de serviciu difera, tinand cont de disponibilitatea evaluatorului printre altele. O diferenta se va face si la nivel de tip de cladire ce urmeaza sa fie evaluata, de la apartamentul de  bloc si pana la cladiri cu scopuri diverse.

Nu este insa exclus ca acest tip de evaluare sa se realizeze imediat si obtinerea certificatului sa fie de 24 de ore, acolo unde actele necesare sunt la indemana.

De multe ori, proprietarii nu stiu despre legea ce le impune sa ofere un astfel de certificat cumparatorului, astfel ca ajung la acest pas si solicita o evaluare rapida, pentru ca cei interesati sa cumpere, sa nu isi piarda interesul.

In vederea unui timp optim de obtinere a acestui certificate, o recomandare este de a gasi un evaluator competent, acreditat si care lucreaza eficient.

In acest sens, platforma evaluari24.ro ar putea fi un raspuns potrivit pentru cei in cautare de expert. Odata plasata cererea, evaluatorii interesati raspund cu oferta lor, stiindu-se de la inceput ce timp de estimare se ofera si ce pret se taxeaza.

Un astfel de certificat noteaza cu o litera, de la A la G, clasa de performanta energetica. A este clasa cea mai performanta si G este clasa cea mai scazuta,.

De preferat sa intrebi evaluatorul despre toate detaliile, intelegand ce relevanta are certificatul si ce detalii noteaza acesta, in termeni de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *